Hardening Basics Part 1 TryHackme

By Shamsher khna This is a Writeup of Tryhackme room “Hardening Basics Part 1”

Machine Credential spooky:tryhackme

Task 11. Chapter 1 Quiz

Question 1. What group are users automatically added to in Ubuntu?

Answer: sudo

Question 2. What would be the command to add an existing user, nick, to the sudo group? You’re running as root

Answer: usermode -aG sudo nick

Question 3.What command as a user can we enter to see what we are allowed to execute with sudo?

Answer: sudo -l

Question 4. Where is the sudo policy file stored?

Answer: /etc/sudoers

Question 5. When in visudo and you see %____, what does the % sign indicate that you are dealing with?

Answer: group

Question 6. This Alias lets the user assign a name, like “ADMINS” to a group of people

Answer: user

Question 7. Which Alias allows you to create a set of commands that you can then assign to a User Alias?

Answer: command

Question 8. Yey/Ney — emacs has a shell escape

Answer: Yey

Question 9. What is the minimum recommended password length set by NIST?

Answer: 8

Question 10. When using the pwhistory module, which file will contain the previous passwords for the user?

Answer: opasswd

Question 11. What principle states that every user only has enough access to do their daily duties and tasks

Answer: principle of least privilege

Task 15. Basic Uncomplicated Firewall for Ubuntu & Chapter 2 Quiz

Question 1. This type of Firewall typically has two NIC cards

Answer: Network-Based

Question 2. This type of Firewall is typically installed on a host computer and rules apply to that specific host only

Answer: Host-Based

Question 3. Web Application Firewalls help add an extra layer of security to your web servers. Where should these be installed?

Answer: demilitarized zone

Question 4. iptables is not the name of the Linux Firewall. What is the framework that iptables allows us to interact with?

Answer: netfilter

Question 5. This 3 letter acronym is a set of rules that defines what the Firewall should allow and what it should deny

Answer: ACL

Question 6. Which iptables option allows us to keep track of the connection state?

Answer: — ctstate

Question 7. Which iptable Chain is responsible for packets on the local network that are being carried onwards?

Answer: Forward

Question 8. Which table mashes up the packets as they go through the Firewall?

Answer: mangle

Question 9. What is the last rule that should be added to an access control list?

Answer: implicity deny

Please Follow on LinkedIn Instagram Twitter
Written by Shamsher khan

https://tryhackme.com/p/Shamsher

For more walkthroughs stay tuned…
Before you go…

Visit my other walkthrough’s:-

and thank you for taking the time to read my walkthrough.
If you found it helpful, please hit the 👏 button 👏 (up to 40x) and share
it to help others with similar interests! + Feedback is always welcome!

Shamsher khan

Shamsher khan

Web Application Pen-tester || CTF Player || Security Analyst || Freelance Cyber Security Trainer